Reus desplega un projecte de Comunalitat Urbana a la zona sud de la ciutat per fomentar l’economia social i solidària


Dimarts, 10/05/2022


La ciutat de Reus està desplegant una de les 22 comunalitats urbanes que es constitueixen a tot Catalunya gràcies al programa de subvencions del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat. El programa Comunalitats Urbanes busca protegir i potenciar la xarxa econòmica urbana i revertir els efectes de la Covid19 en l’economia de proximitat als barris i ciutats de Catalunya. En el cas de Reus la comunalitat es desenvoluparà al sector sud de la ciutat.

La Comunalitat Reus Sud, que s’ha presentat públicament aquest matí a l’entorn del barri Mas Iglesias, s’articula a través de cinc entitats: Icaria Cooperativa (que actua com entitat coordinadora), les cooperatives Les Abelles, Llars Familiars, l’Associació Reus Refugi i l’Ajuntament de Reus. El projecte compta amb una subvenció de 350.000 euros per part de la Generalitat. El gruix de la subvenció el rep l’entitat coordinadora, en aquest cas Icaria Cooperativa que amb la col·laboració de la resta de socis haurà de desenvolupar el projecte en el període de dos anys. 

La Comunalitat urbana Reus Sud incidirà en l’àrea de la ciutat formada per les zones Carrilet, la Pastoreta, Mas Iglesias, Mas Abelló i els barris Fortuny, Juroca i Montserrat. Una circumscripció molt diversa, amb gran potencial de teixit associatiu, cultural i comunitari on s’impulsaran iniciatives d’ajuda mútua i intercooperació, donant suport a projectes de valor econòmic i social que neixin de la mà del teixit veïnal i associatiu, del petit comerç, de les xarxes de suport mutu, de les associacions veïnals, i de les persones treballadores i autònomes.

En concret, els resultats esperats al finalitzar el projecte, d’aquí a dos anys, són els següents:

- Acompanyament i constitució d’almenys 4 xarxes d’economia col·lectiva que han de permetre generar noves empreses
- Creació d’almenys quinze llocs de treball
- Difondre l’economia social i solidària
- Enfortir els béns comuns urbans de la Comunalitat
- Crear xarxes d’ajuda mútua
- Promoure la formació permanent específica i la inserció laboral
- Generar eines per l’autoorganització
- Posar en valor la memòria històrica i el sentiment de pertinença
- Cooperar amb els diferents agents i projectes existents a la ciutat

Eixos de treball

El Comitè activador de la comunalitat, format per les cinc entitats esmentades, amb Icaria Cooperativa com a entitat coordinadora, serà responsable de desenvolupar el pla d’acció que consta de 6  eixos de treball: sobirania energètica, cultural, residencial, alimentària, econòmica i cures comunitàries.

L’Ajuntament de Reus actua com a facilitador mitjançant la implicació de diverses regidories i empreses municipals, en especial de la regidoria d’Empresa i Ocupació, a través de Mas Carandell. En aquest sentit, treballarà especialment en aspectes com són la formació i l’acompanyament en la difusió de l’economia social i solidària i el suport per a la constitució d’empreses i xarxes d’economia col·lectiva, entre d’altres.

També posarà a disposició de la Comunalitat espais municipals que serveixin com a punts d’atenció i informació a la zona. Un d’aquests punts es situarà al Mercat del Carrilet.

L’actuació dels eixos de treball es divideix en 5 fases: anàlisi, estratègia, acompanyament, difusió i consolidació, i es preveu desplegar accions formatives, organitzatives, de difusió, de sensibilització i d'acompanyament. Actualment s’està en la primera fase, la de diagnosi de necessitats i problemàtiques.

Assemblea

A banda del Comitè activador es constituirà l’Assemblea de la comunalitat, l’espai de governança i participació format per agents locals, associacions, comunitats veïnals, petit comerç, autònoms, cooperatives, etc. Actualment ja s’hi han afegit Càritas Reus, Fundació Formació i Treball i Fundació Intermèdia, però es fa una crida a una major participació, i en aquesta línia, l’equip tècnic del Comitè activador, ja ha iniciat els primers contactes per augmentar les col·laboracions.

Per participar, i mentre no s’habilitin els diversos punts presencials d’informació i atenció a la zona Sud, es pot contactar al tel 622 522 386 i enviant un correu a [email protected].

Projecte comunalitats urbanes

Les comunalitats urbanes estan finançades pel Departament d’Empresa i Treball. Al conjunt de Catalunya s’inicien 22 comunalitats a 18 ciutats: Barcelona, Tarragona, LLeida, Girona, Amposta, Badalona, El Prat de Llobregat, Hospitalet de Llobregat, Manresa, Reus, Salt, Sant Feliu de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Terrassa, Ripollet, Valls, Vendrell i Vic. A l’àrea metropolitana de Barcelona hi haurà 5 comunalitats.

 

Presentació Comunalitat Reus Sud-20220510113636.jpeg
Imatge descriptiva del post

21/05/24 / 14:30h

La Xarxa de Centres Cívics de Reus organitza un concurs de fotografies a Instagram per cloure el curs 2023-2024

La Xarxa de Centres Cívics de Reus posa en marxa un concurs de fotografies al seu perfil d…

Més informació
Imatge descriptiva del post

16/05/24 / 17:30h

Reus organitza la I Fira de Bruixes els dies 24,25 i 26 de maig

Els propers dies 24, 25 i 26 de maig, l'Associació Cultural Reus…

Més informació
Imatge descriptiva del post

14/05/24 / 11:00h

La Fira d’Entitats de Reus torna aquest dissabte, 18 de maig, amb més de 50 activitats programades

Amb l’eslògan “Compartir per créixer”, aquest dissabte, 18 de maig de 10 a 20h,  tindrà lloc a…

Més informació
Icona que mostra una lupa.

Cerca una entitat

Trobeu l’entitat que més s'ajusti als vostres interessos

Cerca
Icona que mostra una lupa.

Espai de formació

Accediu a tot tipus de formació per fer créixer la vostra entitat i que estigui al dia

Veure cursos
Icona que mostra una lupa.

Acompanyament

Us facilitem tota l'ajuda necessària per a la vostra entitat

Fer una petició
Icona que mostra una lupa.

Tràmits

Accés directe als tràmits per realitzar les vostres gestions amb l'administració

Veure els tràmits